skip to Main Content

Herdenking verdronken vluchtelingen

MiGreat: Noodhulp aan vluchtende mensen in Bosnië, een einde aan het Europese afschrikbeleid en veilige routes voor mensen om te migreren of vluchten. MiGreat, voor humaan migratiebeleid.

zondag 20 juni

44.764 NAMEN
‘s Ochtends keihard beuken en zweten om alle tekens op tijd in het zand te krijgen, ‘s middags bijzondere, maar ook zware verhalen. De joggende voorbijganger die spontaan op zijn knieën viel. De kindjes die de gedenktekens even aanraakten. En ‘s avonds was het allemaal weer weg.
Herdenken is niet leuk. En het herdenken van 44.764 mensen die jong en gezond stierven, die hadden kunnen leven, die we soms opzettelijk laten sterven al helemaal niet. Maar we hebben het toch gedaan.
Wat je niet ziet kun je ook niet veranderen. Wij hebben samen de schijnwerpers gericht op één van de grootste onrechtvaardigheden van deze tijd. Media, politici en een heleboel voorbijgangers hebben met ons meegekeken. Het zien is de eerste stap naar erkenning, naar genoegdoening, naar verandering.
Voor nu: ontzettend mega verschrikkelijk veel dank aan alle vrijwilligers, voorbijgangers, bezoekers, de makers van de tekens, de mensen die hout sponsorden, de mensen die geluid regelden, kwamen spreken, iedereen die op wat manier dan ook een bijdrage leverde aan dit monument. Dankzij jullie kent half Nederland nu dit immense getal: 44.764.
Laten we doorgaan met herdenken en benoemen. Totdat het niet meer nodig is.
Kleine Artin van 15 maanden die verdronk in het Kanaal en 7 maanden later in Noorwegen aanspoelde.
Vier mensen, namen onbekend, die stierven aan honger en dorst op een boot in de buurt van de Canarische eilanden.
129 mensen, namen onbekend, die verdronken in de buurt van Libië, na twee dagen om hulp gesmeekt te hebben.
En 44.630 anderen.
Back To Top
X