skip to Main Content

Herinneren aan 3 maart 1945

Op 3 maart 1945 werd de wijk Bezuidenhout in Den Haag getroffen door een verwoestend bombardement. In het licht van de bevrijding werd de wijk per vergissing gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. Het plan was de V2-installaties in het Haagse Bos te treffen. Niet deze installaties maar de wijk werd in het hart geraakt. Een groot deel van de wijk lag in puin, honderden mensen lieten bijgevolg het leven of raakten gewond en tienduizenden verloren hun huis. Stichting 3 maart ’45 zet zich in voor blijvende aandacht voor deze ramp en haar vele slachtoffers. Daarbij willen we vooral het verhaal van deze historische gebeurtenis levendig houden voor de huidige generatie in de wijk en de stad Den Haag.

  • 12.00 uur: Gebedsdienst vooraf: Cross of Nails in Bezuidenhout (Christus Triumfatorkerk, Juliana van Stolberglaan 157): korte gebedsdienst door voorgangers van de Bezuidenhoutse kerken die in 1945 in Bezuidenhout en nu aanwezig zijn: protestante Christus Triumfatorkerk, rooms-katholieke Driekoningengemeenschap/Maria Sterre der Zeeparochie, Anglicaanse kerk St. John & St.Philip en r.k. Engelse kerk (Church of our Saviour). Na afloop wordt in de ontvangsthal koffie/thee en een broodje geserveerd in afwachting van de herdenkingsceremonie. (zie ook herdenkingsdienst op zondag 1 maart 2020.)
  • 13.30 uur:  Herdenking ceremonie met kranslegging en eerbetoon slachtoffers (monument Juliana van Stolberg, Koningin Marialaan): samen met mensen die het bombardement hebben meegemaakt en scholieren en bewoners uit de wijk staan we stil bij de ruim 500 slachtoffers

Informatie op de website 

Back To Top
X