skip to Main Content

Kerstwens 2021

God vertrouwt zich toe aan mensenhanden. Als een kind wordt Hij door Maria en Jozef verzorgd. De boodschap van de wereld is aan dit gezin: “Val ons niet lastig. We hebben geen plaats voor je!“ Terwijl de machtige keizer zijn onderdanen telt, wordt in een uithoek, tussen herders die niet meegeteld worden, een nieuwe Mens geboren. Totaal afhankelijk van andere mensen.

Kerstmis betekent dat we plaats inruimen voor de ander. In deze coronatijd moeten we dat beperken: maximaal vier mensen. Terwijl we met Kerstmis eigenlijk NIET willen tellen. Tellen is immers de strategie van de heidense keizers. Ook David die zijn bevolking wilde tellen, kreeg ervan langs van God via de profeet. Alsof de kracht van het getal het fundament is voor ons bestaan.

God die zich aan de zorg van de ander toevertrouwt, wijst ons een nieuwe weg. Die kwetsbaarheid is geen zwakte; die kwetsbaarheid bouwt juist een gemeenschap van mensen op. Die gemeenschap wordt opgebouwd door mensen die elkaar zien, mensen die naar elkaar luisteren, mensen die elkaar bij de hand nemen en elkaar omhelzen (in coronatijd weliswaar symbolisch).

De Haagse Gemeenschap van Kerken wenst U een ruimtelijk Kerstfeest waar naast de aandacht voor de kleine kring van dierbaren om u heen, er ook een moment van gebed en stilte zal zijn voor kinderen in de wereld die ook aan de zorgen van mensen zijn toevertrouwd. Er zijn veel kinderen waar die zorg faalt of afwezig is. Kinderen en jongeren die het moeilijk hebben door de coronabeperkingen.  Kinderen in oorlogsgebieden, kinderen die honger hebben, kinderen die misbruikt of mishandeld worden. Kerstmis is niet het feest om zich van hen af te wenden. Integendeel, het is het feest van de aandacht, van de ruimte. Al kunnen we dat niet letterlijk aan onze tafel doen, laten we dat dan in ieder geval doen in ons gebed.

Zoals op de afbeelding van Giotto de Moeder en het Kind elkaar aankijken, kijken we naar elkaar en naar het kwetsbare kind. Wij wensen u toe dat u daarin de ogen van God zelf herkent.

 

Ad van der Helm, voorzitter

Margriet Quarles van Ufford, secretaris

Back To Top
X