skip to Main Content

Vredesplein november 2020 gewijd aan Nice en Wenen

Het Vredesplein november 2020 werd gehouden in aanwezigheid van de Ambassadeurs van Frankrijk, M. L.Vassy, van Oostenrijk, mevr. A. Harz en de Apostolisch Nuntius, mgr A. Cavalli. Ook minister S. Kaag was bij het gebed aanwezig.

Welkom bij dit vredesplein november 2020

Vandaag zijn we in gebed verbonden met de mensen in Parijs, Nice, Avignon, Wenen. Maar er zijn meer plaatsen waar geweld oplaait en taal en dialoog verdringt.

De mensheid is kwetsbaar en wordt meegesleept op het huidige spoor van sociale, maatschappelijke en politieke tegenstellingen. Men uit voortdurend de behoefte om zijn/haar eigen melding te doen gelden.

In de confrontatie met dit geweld, wordt meteen geroepen om maatregelen, want mensen willen veilig zijn. Dat is ook terecht. Dat is een verantwoordelijkheid van de overheid. Maar het is niet voldoende. Er zijn ook gebaren en woorden nodig die herstellen, woorden die de goede krachten bijeen houden, woorden en gebaren die over grenzen en verschillen heen uiting geven aan het gedeelde verlangen naar ware vrede. Die geeft mensen ruimte om te leven, ruimte om te zijn zoals ze zijn; ruimte voor kinderen en jongeren om op te groeien in een klimaat van menslievendheid en naastenliefde en vergevingsgezindheid. Nogmaals, met die waarden alleen komen we er niet, maar wij waken hier met elkaar, ieder vanuit de eigen traditie en overtuiging, voor de ziel van de mensheid, opdat de mens zichzelf niet kwijtraakt in het duistere bos van haat en rancune en onverdraagzaamheid.

Je vous souhaite la bienvenue, votre excellence, l’Ambassadeur de France, M. Vassy. Nous exprimons par cette prière œcuménique et notre présence interreligieux notre unité et solidarité avec le peuple Français et aussi l’unité avec l’église catholique en France. Les attentats terroristes ont touché profondément le peuple français. Les valeurs républicaines ont toujours inspiré tant de peuples Européens. Et alors cela concerne nous tous. Ce moment de recueillement de cet après-midi est un symbole de cette conviction qu’elle soit religieuse, philosophique ou humaniste. Nous nous mettons côte à côte afin de montrer que l’unité de l’humanité soit possible, inspirée par des hommes et des femmes de bonne volonté.

Herzlich Willkommen, Ihre Exzellenz Frau Botschafterin der Bundesrepublik Österreich, frau Harz. Die Tatsache, dass ein Mann plötzlich so viel Tod und Zerstörung verursachen kann, stört eine ganze Gesellschaft. Auch Österreich hat eine lange Geschichte von Denkern, die die Wurzeln der Menschheit durchdacht haben. Sie haben die Menschheit zu einer Gesellschaft der Toleranz und Nächstenliebe inspiriert. Dies war kein einfacher Weg für das österreichische Volk, das häufiger Repressionen ausgesetzt war.
Als Partner in der Europäischen Union hat sie die Werte in einer Rechtsstaatlichkeit aufgenommen und geprägt, in der auch Minderheiten existieren können. Der Angriff in Wien auf zufällige Passanten setzt dies unter großen Druck. Die Tatsache, dass wir hier zusammen sind, widerspricht der Stärke der europäischen Werte, die die Grundlage in unseren Ländern bilden. Wir erliegen keiner Gewalt.

Dans votre présence, Votre Excellence, mgr Cavalli, nous lisons la solidarité du pape François avec les évènements en France et en Autriche. La fraternité à laquelle le Saint Père a voué son dernier encyclique n’est pas un acquis mais un défi pour l’humanité. Nous sommes très honorés de votre présence.

Iedereen van harte welkom. In het bijzonder ook onze moslim vrienden en vriendinnen. We staan naast elkaar in dit gebed. Ieder heeft eigen woorden en tradities, maar dat we samen staan is een teken voor de samenleving dat de religies en levensbeschouwelijke stromingen zich niet laten uitspelen tegen elkaar. Als Haagse Gemeenschap van Kerken zijn we zeer verheugd over jullie aanwezigheid.

Ook welkom aan allen die uit solidariteit met Frankrijk en Oostenrijk, maar ten diepste uit solidariteit met allen die te lijden hebben onder oorlogsgeweld vandaag hier willen zijn: welkom aan u allen.

Ad van der Helm, voorzitter HGK, 6 november 2020

Back To Top
X