Ga naar hoofdinhoud

VERKLARING TEGEN RACISME EN DISCRIMINATIE

Een zwarte man die gekneveld wordt door een witte politieagent en daardoor sterft. Deze beelden zijn de wereld overgegaan en hebben de wereld geschokt. Wat op veel plaatsen in het verborgene en op kleinere schaal gebeurt, komt hier grof aan het licht. Als christenen en kerken van Den Haag spreken wij onze afschuw uit over dit geweld.

Hier wordt een mens gedood die roept om hulp, terwijl omstanders machteloos toekijken geïntimideerd door dit geweld en machtsmisbruik. Dit racisme en deze discriminatie misvormen mensen en tasten hen aan in hun fundamentele waardigheid. Dit beschadigt de menselijkheid van heel onze samenleving. Het raakt ons allen en gaat ons allen aan. Mensen voelen zich door dit gebeuren angstig en boos. Wij delen deze verontwaardiging.

Racisme is een diep geworteld kwaad, ook in onze eigen Nederlandse samenleving. Waakzaamheid is geboden en daarom laten wij als christenen en kerken onze stem horen: iedere mens verdient waardigheid en bescherming als geschapen persoon. Deze boodschap ontlenen wij aan het evangelie van Christus.

Wij eren de nagedachtenis aan George Floyd en in hem eren we allen die door racistisch geweld omgekomen zijn en gekwetst worden. Hun stem dient gehoord te worden. Laat dit voorbeeld van zichtbaar racisme ons alert en gevoelig maken voor het gebrek aan gerechtigheid in onze samenleving. Als mensengemeenschap hebben we de opdracht om op te komen voor juist de kwetsbaren. Wij roepen de christenen op om komende zondag in gebed verenigd te zijn met allen die lijden onder racisme, verenigd met de Afro-Amerikaanse gemeenschap, verenigd met allen die zich inzetten voor een rechtvaardige en menslievende mensengemeenschap.

 

Ad van der Helm, voorzitter Haagse Gemeenschap van Kerken

Den Haag, 4 juni 2020

 

Andere verklaringen:

Wereldraad van Kerken: https://www.oikoumene.org/en/resources/documents/executive-committee/online-june-2020/statement-on-racial-justice-in-the-usa/

Amerikaanse RK Bisschoppen: http://www.usccb.org/news/2020/20-84.cfm

Paus Franciscus: https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2020-06/pope-francis-usa-george-floyd-protests-no-racism-violence.html

Back To Top