Samen bouwen aan vrede Op 5 mei vertegenwoordigen de RK parochie Maria Sterre der Zee…
Den Haag herdenkt – 4 mei
Het begint met woorden is het thema van de jaarlijkse openbare herdenkingsbijeenkomst die steevast op 4 mei in de Grote Kerk van Den Haag plaatsvindt. Het thema herinnert ons eraan hoe belangrijk taal en toon zijn. De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog begonnen niet met daden, maar met woorden die uitsluiting en discriminatie rechtvaardigden. Ook vandaag de dag laten gebeurtenissen wereldwijd zien hoe taal het begin kan zijn van verdeeldheid en onrecht. Maar woorden kunnen ook hoop, troost en kracht bieden. Daarom staan we stil, luisteren we en spreken we, om te herdenken en de toekomst te vormen met woorden van respect en medemenselijkheid.
Het programma van Den Haag Herdenkt
-
- Opening door burgemeester Jan van Zanen
Voor het tweede jaar op rij wordt de opening van Den Haag Herdenkt verzorgd door burgemeester Jan van Zanen, die woorden van bezinning en verbinding zal spreken.
- Opening door burgemeester Jan van Zanen
-
- Centrale lezing door Chaja Polak
Chaja Polak verzorgt dit jaar de centrale lezing van Den Haag Herdenkt en weet zij als geen ander hoe woorden zowel kunnen beschadigen als helen. In haar werk onderzoekt ze de kracht van taal om het onzegbare toch te benoemen en een brug te slaan tussen verleden en toekomst. Tijdens haar lezing verbindt zij haar persoonlijke ervaringen en inzichten met het thema ‘Het begint met woorden’. Met haar scherpe observaties en empathische stem laat Polak zien hoe taal kan bijdragen aan erkenning, verzet tegen ontmenselijking én het opbouwen van een samenleving gebaseerd op medemenselijkheid. Juist in deze tijd, waarin polarisatie en haatspraak toenemen, biedt haar perspectief een noodzakelijke verdieping en hoopvolle richting.
- Centrale lezing door Chaja Polak
-
- Muziek van Samuel Schuijer
Samuel Schuijer was een Haagse componist die eind negentiende eeuw aan het Koninklijk Conservatorium studeerde en in 1942 werd vermoord in Auschwitz. Zijn huis en muziekschool werden door de nazi’s geplunderd en zijn werk leek voorgoed verloren. Jaren later vonden Haagse kinderen een doos met zijn muziekmanuscripten langs de straat. Tijdens ‘Den Haag Herdenkt’ brengen pianiste Julia Buizer-Madzhar en violiste Loes Dooren enkele van deze composities ten gehore.
- Muziek van Samuel Schuijer
-
- Video-dialogen van leerlingen van het Segbroek College
In aanloop naar 4 mei gingen scholieren van het Segbroek College met elkaar in gesprek over het thema ‘Het begint met woorden’. In deze video vertellen Joes Koot, Lena Stefanovics, Elmar Boendermaker en Majlen van der Steen over hun gedachten bij dit thema in het kader van de 4 mei-herdenking.
Scholier Marley Robinson verzorgt een pianovoordracht en voor en na de bijeenkomst zijn kunstwerken van medescholieren te bewonderen.
- Video-dialogen van leerlingen van het Segbroek College
-
- Videoportret van Hagenaar Wim Egger
De jaarlijkse videovertoning is een speciaal voor Den Haag Herdenkt gemaakte reportage door Ward Oranje over en met Hagenaar Wim Egger, een kind uit een Joods-Surinaams gezin. Hij vertelt hierin hoe zijn jeugd ophield toen de Nederlandse politie in 1943 met bruut geweld hun huis binnenviel in de Noorderbeekdwarsstraat. Vervolgens volgde een angstige tocht naar het politiebureau aan de Paviljoensgracht.
- Videoportret van Hagenaar Wim Egger
- Gedicht door Juliette Jurriens
Juliette Jurriens, scholiere van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet, draagt haar zelfgeschreven gedicht voor. Daarin stelt ze een intrigerende en belangrijke vraag: ‘Hoe bereik je vrijheid en hoe geef je elkaar vrijheid?’
De herdenkingsbijeenkomst vindt plaats tussen 17.45 uur en 19.00 uur, waarna er gelegenheid is om gezamenlijk naar het Carnegieplein te lopen voor de twee minuten stilte en de kranslegging.