Ga naar hoofdinhoud

IINDRUKWEKKENDE DODENHERDENKING 2022

Op veel plekken zochten mensen op 4 mei elkaar op om samen de doden te gedenken. Bij de vele (28) monumenten in de stad werden kleinschalige of grote herdenkingen gehouden waar voor het eerst sinds twee jaar weer mensen naast elkaar, hand in hand stil konden staan bij het levensoffer dat talloze mensen hebben gebracht, in de oorlog en bij de militaire missies sinds die tijd. Door de oorlog die nu gaande is, kreeg de herdenking 2022 extra lading.

In de Grote of Sint Jakobskerk werd om 18.15 uur een samenkomst georganiseerd de stichting Huis voor de Stad waar ook de Haagse Gemeenschap bij betrokken was. ’s Middags waren er dialogen gevoerd en leerlingen van scholen waren met ouderen in gesprek gegaan over de oorlog. Er waren gedichten en muziek waar ook twee vrouwen uit Oekraïne zongen en musiceerden. De toespraak van Yvonne Keuls nam ons mee naar 4 mei 1945 in de Laan van Meerdervoort waar toen de bevrijding gevierd werd. Een beeldend verhaal door de ogen van kinderen, maar met een zware ondertoon van de grote problemen waar de mensen toen mee geworsteld hebben, in de oorlog en in de periode daarna. Burgemeester Jan van Zanen nam ons mee met de regels van een gedicht van Remco Campert naar wat de ervaring van de oorlog met mensen doet.

Tot slot werd door een aantal leden van de Stichting Prinsjesdagviering water geplengd met de verwijzing naar gerechtigheid die de aarde zal vervullen. Het geheel werd geleid door ds Wietske Verkuyl die de organisatie op zich had genomen. Op deze manier is er een mooi inhoudelijk programma geboden voorafgaande aan de kranslegging bij het Carnegieplein. Daar hadden ook honderden mensen zich verzameld voor de twee minuten stilte en een bloemenhulde..

Ad van der Helm, voorzitter

Back To Top